U ovom tekstu ću pokušati da objasnim najčešće znakove preljube. Važno je razumeti da partner može da pokazuje svaki od ovih znakova i da nema vanbračnu aferu ali isto tako može da ne pokazuje niti jedan od znakova koji bi ukazivao na neverstvo a da je pritom u ozbiljnoj vanbračnoj vezi.

  1. Potreba za privatnošću. Sakrivanje telefona, sakrivanje računara, korišćenje privatnih e-mail adresa, sakrivanje finansija, sve ovo ukazuje na moguću preljubu.
  2. Partner iznenada pokazuje dodatnu sklonost ka flertu. Ako primetite kod partnera iznenadnu promenu u kontaktu sa osobama suprotnog pola, npr. poljubac sa prijateljom/prijateljicom koji nije do tada bio uobičajen ukazuje na moguću preljubu. Partner će najčešće preterano braniti svoju poziciju da ima prijatelje suprotnog pola čak i kada ga za to ne pitate.
  3. Osobe koje varaju su najčešće neprijatno odbrambeno nastrojene čak i kada im postavite na izgled bezazlena pitanja.
  4. Pokazivanje više energije i interesovanja za nove stvari u životu, nove hobije, nove sportove i slično. Kao što smo pisali u prošlom tekstu, osobe često apsorbuju interesovanja osoba sa kojima provode vreme. Ovo ponašanje može biti propraćeno i naglim promenama raspoloženja pa partner na trenutke može pokazivati i znake neraspoloženja i potištenosti.
  5. Iznenadno obraćanje pažnje na spoljašnji izgled. Ako partner iznenada počne da kupuje novu odeću, počne da drži dijetu, krene da vežba, provodi više vremena u spremanju.
  6. Iako nije znak već faktor koji doprinosi neverstvu, bolest jednog od partnera često dovodi do situacije da drugi partner uđe u vanbračnu aferu.
  7. Povećano odsustvo od kuće prouzrokovano povećanim obimom posla, službenim putem, poslovnim sastancima, produženim radom na terenu.
  8. Ako vam se partner žali da pokušavate da ga kontrolišete, traži više slobode ovo može da ukazuje da zapravo on ili ona ima potrebu da kontroliše situaciju u kojoj se nalazi.
  9. Partner pokazuje bes, postaje kritičan prema vama. Vrlo često se dešava da je prevarena osoba suočena sa čestim emotivnim i verbalnim uvredama, ponižavanjem i nedostatkom strpljenja od strane partnera koji vara.
  10. Partner pokazuje manjak emocija, neraspoloženje, potištenost i povučen je u sebe.