CYBER NASILJE

ZNATE LI KOLIKO VAŠE DETE VREMENA PROVODI ONLINE?

Da li ste upućeni koje sadržaje prati,
i sa kojim ljudima komunicira?

Znate li da li je vaše dete izloženo cyber nasilju? Ne morate sami da prolazite kroz ova pitanja. Odgovore možete dobiti uz podršku profesionalne detektivske agencije.

Zloupotreba dece na internetu može da podrazumeva i maltretiranje od strane vršnjaka do teških finansijskih iznuda i izlaganja pornografskom sadržaju. Neki od ovih slučajeva završavali su se sa ozbiljnim posledicama.

Cyber (Sajber) nasilje

Sajber nasilje ili sajber maltretiranje je nanošenje štete ljudima namerno, na neprijateljski način korišćenjem računara, mobilnog telefona ili neke druge elektronske naprave.

Žrtve sajber nasilja mogu biti i deca i odrasli. Posledice mogu biti jednako opasne kao i klasično fizičko nasilje. Kod žrtava mogu da nastanu razne emocionalne reakcije kao što su osećaj straha, frustracije, ljutitosti i potištenosti, izbegavanje prijatelja i aktivnosti. Žrtve imaju niže samopouzdanje i u ekstremnim slučajevima dolazi do razmatranja samoubistva.

Prema istraživanju 83% tinejdžera je iskusilo neku vrstu sajber maltretiranja. Zato je vrlo važno prepoznati znake sajber maltretiranja.

Deca nisu jedina žrtva sajber nasilja. I odrasli se susreću sa oblicima nasilja i to na način da im se preti narušavanjem njihovih finansija, nasiljem i integritetom.

Kompjuteri, mobilni telefoni, elektronski uređaji

Živimo u vremenu u kome se tehnologija koristi u svim aspektima našeg života – na poslu, kod kuće, u automobilu. Tehnologiju koristimo za rad, zabavu, druženje sa dragim osobama i upravo nas tehnologija čini ranjivima.

SPI logo - OTKRIJTE ISTINU

Kako prepoznati znakove sajber maltretiranja:

 • Iznenadni prestanak korišćenja kompjutera ili drugih elektronskih naprava iako je do skoro dete uživalo u istom

 • Dete ne želi da koristi kompjuter, telefon ili sličnu elektronsku napravu pred vama

 • Gašenje ekrana ili monitora kad prolazite u njegovoj blizini

 • Nevoljni odlazak u školu ili vanškolske aktivnosti

 • Nervozno ponašanje kada primi instant poruku, tekstualnu poruku ili e-mail preko telefona ili računara

 • Iznenadni napadi besa ili depresije naročito nakon korišćenja elektronskih uređaja

 • Iznenadni gubitak ili dobitak telesne težine

Ako ste žrtva sajber nasilja ili smatrate da je voljena osoba iz vašeg okruženja moguća žrtva pozovite nas radi prikupljanja svih dokaza i činjenica. Ukoliko su pretnje fizičkog karaktera prijavite slučaj MUP-u Republike Srbije.
SPI logo - OTKRIJTE ISTINU

Kako odgovoriti na cyber nasilje

 • Ne odgovarajte na poruke koje sadrže bilo kakav vid pretnji i uznemiravanja.
 • Kontaktirajte tim detektivske agencije SPI.
 • Ako se uznemiravanje dešava na društvenim mrežama ne prijavljujte počinioca pre nego što istražitelji iz detektivske agencije SPI ne otkriju njegov identitet i arhiviraju sve dokaze.
 • Ukoliko ste primili neželjene tekstualne poruke obavezno zapišite sadržaj, snimite sadržaj ekrana, zabeležite podatke pošiljaoca. Ne blokirajte počinioca kako bi sadržaj mogao eventualno biti prosleđen provajderu ili policiji.
 • Ako je uznemiravanje preko e-maila obavezno napravite kopije istog pre brisanja.
 • Ukoliko primate fotografije neželjenog sadržaja nikad ne odgovarajte i ne prosleđujte ih nikome.

Tim detektivske agencije SPI osposobljen je za rad na cyber napadima i sarađuje sa ekspertima na polju IT bezbednosti. U mogućnosti smo da istražujemo širok spektar cyber napada, vršimo procene ranjivosti i penetration testove, prikupljamo dokaze, vršimo edukaciju kako za potrebe kompanija tako i fizičkih lica, vršimo testove socijalnog inženjeringa (SE inoculation).

Naš tim privatnih detektiva, sastavljen je od eksperata, koji imaju višedecenijsko iskustvo u detektivskim poslovima i istragama (MUP R. Srbije, BIA I Vojske R. Srbije).

Konsultacije sa nama možete obaviti veoma brzo, poverljivo i besplatno.